Produkcja czekolady wielkopolska

Czekolada jest samym spośród najbardziej popularnych przysmaków. Znajduje różnorakie użycia w kuchni, daje się ją w moc możliwościach. W niemal wszystkim sklepie można pobrać wyroby czekoladowe w przeróżnych postaciach. Znana jest jednocześnie czekolada mleczna jak również trudna. Produkcja czekolady jest procesem dosyć skomplikowanym. Pierwszym rzutem jej tworzenia jest oczyszczanie ziarna kakaowego z łuski. Następnie ziarno jest zależne obróbce termicznej, podczas której bierze się je bakterii. Następnym etapem jest poddanie wyprażonego jądra ziarna tak zwanemu śrutowaniu, czyli prościej mówiąc łamaniu. Śruta jest rozdrabniana, a w produktu tego procesu powstaje miazga kakaowa. Następnie składniki są odpowiednio dozowane, w zależności od tego który produkt chce się uzyskać. Miazga jest rozdrabniana wysoko w toku automatycznym. Po ukończeniu tych procesów przedstawia ona forma sypką, którą określa się prószem. Jest on poddawany procesom konszowania. Do produkcji czekolady wskazane jest wykorzystanie odpowiednich maszyn. Do cięta masy kakaowej stosowane są młyny dwu i pięciowalcowe. Do pierwszego etapu produkcji czekolady przyjmuje się maszyn zwanych konszami. Procesy konszowania przeprowadzają się zarówno na gorąco jak również na mokro. Proces konszowania na sucho jest ostatecznym etapem wytwarzania czekolady. Końcowy etap produkcji dokonuje się w daniu zwanym temperówką. Obróbka za jego uwagą polega na rozbiciu tłuszczu kakaowego do kryształów o najmniejszych wymiarach. Dzięki temu czekolada uzyskuje właściwe sobie walory smakowe i charakterystyczny połysk.