Pakowarka prozniowa po niemiecku

Pakowanie próżniowe cierpi na punkcie zabezpieczenie żywności przed działaniem czynników zewnętrznych, takich jak powietrze, bakterie, czy pleśń, które czynią jej szkodzenie. Są do tego maszyny do pakowania próżniowego.  Urządzenia tego fasonu są używane przez zakłady przetwórstwa spożywczego, jak i przez gospodarstwa domowe.

Na targu jest niemało rodzajów pakowarek próżniowych, jakie obejmują inne przeznaczenie. Duże zakłady produkcyjne, lub magazyny żywnościowe, wykorzystują maszyny komorowe, jakie są dostosowane do pakowania dużych grupy żywności. Do ostatniego pokroju urządzeń, uzyskuje się różnej grubości woreczki typu PA/PE. Proces pakowania w urządzeniach komorowych, polega na daniu opakowanego produktu do wnętrza maszyny, gdzie wykonywana jest próżnia, po czym następuje zgrzanie folii i hermetyczna komora, otwiera się samoczynnie. Pakowarki komorowe to cenny zakup, cena może osiągać nawet do kilkunastu tysięcy, jednak ze względu na prosty koszt opakowań dla nich przeznaczonych, są tanie w użyciu oraz bardzo przyjemne. Dla użytku gospodarstw domowych, małej gastronomii, czy małych sklepów kierowane są pakowarki bezkomorowe. Do takich zgrzewarek poświęcone są worki tzw. moletowane. Stanowią one przyjemniejsze niż woreczki PA/PE, ale są do pakowania niewielkich partii żywności i zakup dania do pakowania bezkomorowego jest nieporównywalnie niższy, niż pakowaczki komorowej. Gra tym woreczki moletowane, spędzają w formie rękawa, więc można pakować w nie produkty o niebanalnych kształtach. Proces pakowania stanowi niezmiernie naturalny, liczy na zgrzaniu jednej strony folii, daniu produktu, po czym następuje zgrzanie innej części, z jednoczesnym odessaniem powietrza. Sklepy spożywcze wykorzystują również traysealery, które są oddane do próżniowego pakowania artykułów na tackach. Stanowi to perfekcyjne wyjście do pakowania mięsa mielonego, wędlin w plasterkach, czy gotowych dań. Tak opakowany towar, wygląda estetycznie, co bez wątpienia, posiada ważny przychód na sprzedaż. Dzięki maszynom do pakowania próżniowego, można przechowywać żywność kilkakrotnie dłużej niż pozwalają na to stare formy.